Inlägg

Visar inlägg från september, 2018

EU Film

Bild

Hur en lag stiftas Film

Bild

3 ideologier Film

Bild

riksdag och regering - Film

Bild

Så styrs Sverige - Film

Bild

Sveriges grundlagar FIlm

Bild

demokrati och diktatur - Film

Bild

Presentationen

Våra grundlagar

Sverige har fyra grundlagar: Regeringsformen Yttrandefrihetsgrundlagen Tryckfrihetsförordningen Successionsordningen Vad handlar respektive lag om? Studietips: Vi läste om detta förra året, häftet "riksdagen en kort vägledning", boken, min film "våra grundlagar" på min youtubekanal.

Riksdag och regering

När det är val röstar alltså vi medborgare på vilka som ska komma in i riksdagen. Vi röstar alltså inte på vilka som ska bli regering eller vem som ska bli statsminister. Så vad är då skillnaden på riksdag och regering? Vad är riksdagens uppgifter? Vad är regeringens uppgifter? Studietips: Vi har alla besökt riksdagen, vi övade oss i att vara ledamöter i demokrativerkstaden, Häftet om riksdag och regering, boken, presentationen, min film "riksdag och regering" på min youtubekanal.

Riksdagens partier

I början av denna termin fick ni fördjupa er i ett parti och sedan diskuterade vi och jämförde alla riksdagspartierna. Vi har också läst lite i boken om de olika partierna och pratat om dem nu runt valet. Du behöver dock inte kunna redogöra för alla partier i detalj. Det är dock bra att kunna: Vilka partier sitter i riksdagen? Vad heter partiledarna? Vilka partier hade regeringsställning under mandatperioden 2014-2018? Vilka får bilda regering nu? Känna till lite om höger och vänsterpolitik Kunna lite om vilken ideologi några av partierna har Studietips: Presentationen, boken, planscherna vi gjorde, filmen "så styrs Sverige och 3 ideologier på min youtubekanal, häftet "riksdagen, en kort vägledning"

Hur svenska val går till

Vart fjärde år är det val till: Kommun Landsting Riksdag Ni har alla deltagit i ett skolval - i boken finns det också beskrivet hur ett val går till, vad vi väljer till och vem som får rösta. Studietips: Boken, dina anteckningar, att du deltagit i ett val

Politiska ideologier

En ideologi kan beskrivas som en samling idéer om: Hur samhället är nu, hur det borde vara och hur vi ska komma dit. De tre klassiska ideologierna är: Liberalism Socialism Konservatism Andra ideologier är till exempel: Feminism Fascism Nationalism Ekologism Kommunism Nazism Studietips: Boken, dina anteckningar, filmen 3 ideologier på min youtubekanal, presentationen

Diktatur

En person eller liten grupp styr Ej fri opinionsbildning Bara ett parti man kan rösta på Valfusk Inga grundlagar som skyddar medborgarna Mänskliga rättigheter kränks Studietips: Presentationen, dina anteckningar, boken och min film demokrati och diktatur på min youtubekanal

Åtta kriterier för en demokrati

Mänskliga fri- och rättigheter ska respekteras i landet Regelbundna, fria och hemliga val Flerpartisystem och fri partibildning Fri opinionsbildning Föreningsrätt Majoritetsprincipen Rättssäkerhet   Maktdelningsprincipen Studietips: Presentationen, Ett uppslag i boken, Dina anteckningar, Filmen demokrati och diktatur på min youtubekanal. 

Parlamentarisk demokrati

Sverige är en parlamentarisk demokrati Att Sverige är en så kallad parlamentarism innebär att vi har ett parlament som måste godkänna regeringens förslag. Om man tänker sig att Sverige är en buss. Då är regeringen de som styr. Men riksdagen är passagerarna som bestämmer vart regeringen får styra bussen/Sverige. Om du förstår maktdelningsprincipen så förstår du också parlamentarism och tvärtom. Studietips: Presentationen, filmerna riksdag och regering, så styrs Sverige och så stiftas en lag på min youtubekanal. Dessutom dina anteckningar och boken.

Demokrati som ideal och som beslutsform

När jag säger att demokrati kan vara en beslutsform så menar jag hur vi fattar beslut. Till exempel att vi röstar om något i klassen eller att det är val vart fjärde år i Sverige. När jag säger att demokrati är också olika ideal så betyder det att det finna olika värderingar som är viktiga i demokratiska samhällen. Till exempel: Människor är lika mycket värda Studietips: film på min youtubekanal

Demokrati - direkt och indirekt

Demokrati: Grekiska för folkstyre Direkt demokrati - folket röstar på vad de vill och alla är med och beslutar Indirekt demokrati - folket röstar på representanter som beslutar åt oss. Kallas också representativ demokrati. Studietips: Presentationen, läroboken, dina anteckningar.

Rättsväsendet

De myndigheter som ansvarar för rättssäkerhet och rättstrygghet brukar benämnas som rättsväsendet. Det handlar alltså om allt från att riksdagen stiftar våra lagar till att domstolarna dömer. Polisen, domstolar, kriminalvården med mera är en del av rättsväsendet.  Justitiedepartementet är det ansvariga departementet.  Rättsväsendet ska se till att lagar och regler fungerar på ett bra och rättssäkert sätt i Sverige. Studietips: Dina anteckningar, bild i presentationen - Det vi lärde oss förra året i avsnittet "lag och rätt". 

Planekonomi, marknadsekonomi och blandekonomi.

Några stora ekonomiska frågor ett land måste ställa sig är de som kallas produktionsfrågorna: vad skall produceras hur mycket till vilket pris hur/vem ska producera för vem ska man producera Planekonomi: Staten gör upp en plan för allt som ska produceras. Staten ansvarar för att ge jobb och erbjuda varor och tjänster. Ingen fri marknad finns. Marknadsekonomi: Företag och individer sköter sig själva. Vill vi ha sjukvård får någon "producera" sjukvård. Utbud och efterfrågan reglerar marknaden. Staten lägger sig inte i. Blandekonomi:  Sverige är en blandekonomi. Vi får ha privata företag men staten har stiftat lagar för marknaden. Dessutom så ansvarar staten för en del av ekonomin. Detta delar vi upp i det som kallas, privata sektorn och den offentliga sektorn.  Studietips: Dina anteckningar, boken, so-rummet.se OBS! Detta kommer vi läsa mycket mer om nästa år så ni behöver inte förstå detta helt och fullt. 

Det ekonomiska kretsloppet

Bild
Samhället ena ben är att ha en fungerande ekonomi. Ordet ekonomi betyder hushållning. Det vill säga att vi människor måste ransonera våra tillgångar så att de räcker till alla. Grunden i en ekonomi är att alla arbeten som samhället behöver utförs. Till exempel att vi får fram den mat och de varor vi behöver. I ett utvecklat samhälle som Sverige pratar vi om fyra aktörer som alla hjälps åt att få ekonomin att fungera. Dessa kan du se på bilden nedan. Studietips: Det står om det ekonomiska kretsloppet i din bok. Vi läste om det i sjuan och i sexan. Presentationen och dina anteckningar.

Vad är ett samhälle!

Ett samhälle är ett avgränsat område,  till exempel ett land, där människor lever tillsammans  och får det att fungera.  Ett samhälle vilar på tre ben: Ekonomi Lagar och regler Ett styre Studietips:  * Presentationens första del * Min pall med tre ben som jag gjorde i slöjden som hade formen av Sverige * Dina anteckningar

Checklista

Checklista Denna checklista kan komma att fyllas på allteftersom vi behandlar fler områden i detta avsnitt. Varje rubrik här nedan får också ett kort eget inlägg om du är osäker på vad rubriken innebär. De två nedersta rubrikerna har vi inte arbetat med när detta inlägg publiceras. Vissa rubriker har vi arbetat med mycket, andra bara lite. De fetstilta rubrikerna är rubriker som det är extra viktigt att du kan. För studietips på respektive rubrik se rubrikens egna blogginlägg Vad är ett samhälle? Det ekonomiska kretsloppet Planekonomi, marknadsekonomi och blandekonomi Rättsväsendet Demokrati - direkt och indirekt Demokrati som ideal och demokrati som beslutsordning Parlamentarisk demokrati Åtta kriterier för en demokrati Diktatur Politiska ideologier Hur svenska val går till  Riksdagens partier Riksdag och regering Våra grundlagar Olika statsskick Så stiftas en lag Kommuner och landsting EU På varje rubriks egna blogginlägg får du tips om var du...